İnşaat Mühendisleri Platformu: 5 bin kadro istiyoruz
Aziz Budak- Urfa Çağdaş/
2018 yılında yapılan KPSS sonucuna göre 2 yılda sadece 131 mühendis kadroya yerleşebildiğini açıklayan İnşaat Mühendisleri Platformu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Öncelikle bize söz hakkı verdiğiniz ve biz meslektaşlarımıza umut verdiğiniz için çok teşekkür ederiz.
Biz pırıl pırıl gençler ülkemizin bir parçasıyız ve ülkemizin refahı için çalışmak istiyoruz. Ancak göz ardı edilmekteyiz. Bizlerin, yeni mezun inşaat mühendislerinin, yakındığı durumlardan bahsetmek istiyoruz size.
Her yıl ortalama 10.000 yeni inşaat mühendisi mezun olmaktadır ancak diğer bölümlerde de olduğu gibi istihdam konusunda sıkıntılarımız bulunmaktadır. Öğretmenler, sağlıkçılar vb. gibi meslek grupları seslerini kolayca duyurup kadro müjdesi alabilirken biz mühendislerin sesine pek kulak verilmemekte maalesef.
2018 yılında yapılan KPSS sonucuna göre 2 yılda sadece 131 mühendis kadroya yerleşebildi. Diğer bölümlere oranla çok daha iyi puanlar alarak açıkta kaldık ve mesleğimize dair umudumuzun kırılma seviyesine geldiğini de üzülerek belirtmek isteriz.
Belki diyeceksiniz özelde neden çalışmıyorsunuz diye. Ona da değinmek gerekirse, binlerce issiz inşaat mühendisi olduğunu bilen müteahhitler fırsatçılık yapmakta ve çok düşük ücretler vermekte ya da kendi görev tanımı dışında birçok iş yaptırmaktadır.
Bu durumlara ek olarak en önemli sorunlardan biri de Belediyeler ve benzeri bazı kurumlar el atından KPSS puanı olmadan torpille alımlar yapmakta ve bunun sonucunda da yüksek puanlar ile kadro bulamıyor ve açıkta kalıyoruz.
Bir de ülkemizin depremle yüz yüze olduğu da göz önüne alınırsa inşaat mühendisliği oldukça kutsal bir meslek. Önce Elazığ, şimdi İzmir… Sırada ne var? Daha ne kadar beklememiz gerekiyor bir şeyler yıkılmadan önem almak için? Daha kaç kişiye mezar olmalı binalar? İstanbul depreminin geleceğini bile bile sessiz kalmak ne kadar doğru sizce? Kentsel dönüşüm için, daha iyi denetim için biz inşaat mühendisleri 5000 kadro istiyoruz. Aslında geniş iş olanağımız olduğunu da düşünecek olursak kamuda 5000 inşaat mühendisi hiç de uçuk bir rakam değildir.”